Ултрамаратонецът Божидар Антонов премина през най-дългия туристически пешеходен маршрут в България и финишира успешно, съобщава NOVA. От връх Ком до нос Емине той е изминал 600 км за 9 дни, 4 часа и 51 минути.

Антонов е завършил Националната спортна академия. Той се пребори с тежките зимни условия в планината, които включват силни снеговалежи, ураганни ветрове и температури под -20 градуса, и успя да премине през повече от 100 старопланински върха.

Това не е първият път, в който минава през маршрута. Божидар е победил и в лятното състезание, когато му е отнело 4 дни и 8 часа, за да финишира.

В последните дни той е разчитал единствено на собствените си усилия без да използва ски или друга екипировка. С него е бил и екип сподвижници, които му осигурявали подкрепа и подслон в почивките.

"Знаем за подобен зимен преход преди години на туристическото дружество "Стратеш" в Ловеч, който тогава им е отнел 18 дни", обясняват от екипа на Антонов.

"Правя това не в името на рекордите, а за да дам пример на младите хора у нас, да им покажа, че трябва да спортуват и да разчитат на собствената си мотивация и сили", споделя ултрамаратонецът.