В последните три години броят на коалите в Австралия е намалял с 30%, сочат резултатите от ново проучване, цитирани о световните агенции.

Австралийската фондация за коалите отчита намаляване на популацията им във всеки регион на страната, като най-сериозен е спадът в щата Нов Южен Уелс, където достига до 41%.

 

 

Вече официално коалата е обявена за изчезнал вид в 47 федерални избирателни окръга на Австралия. Оказва се, че само в един от тях броят на тези животни е над 5000

Има региони, в които популациите на коали наброяват едва между пет и десет екземпляра. Данните на фондацията показват, че общият брой на коалите, останали в цяла Австралия, е между 32 065 и 57 920, което е с 30% процента по-малко от 2018 г.

Една от причините, допринесли за драстичното намаляване на популацията, са опустошителните горски пожари, които бушуваха в страната през 2019 и 2020 г.

 

 

Други фактори са сушата, горещите вълни и недостига на питейна вода за животните.

Експертите от фондацията са на мнение, че разчистването на земя за земеделие, жилищно строителство и добив на полезни изкопаеми също допринася за изчезването на коалите.

Специалистите смятат, че са необходими спешни мерки, чрез които националното животно на страната да бъде спасено от бедствието.