ЮНЕСКО връчи сертификат за обект на световното наследство на Национален парк "Централен Балкан", с който буковите гори в парка стават част от сериен европейски обект на световното наследство "Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа", пише DarikNews.bg.

Сертификатът беше връчен вчера на официална церемония в МОСВ от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков на директора на Дирекция НП "Централен Балкан" Генчо Илиев в присъствието на главния секретар на Националната комисия за България на ЮНЕСКО Христо Георгиев.

"България има уникална природа - буковите гори са пример за това и днес получаваме признание за добре свършена работа по съхраняването им в естествен вид през годините", коментира Красимир Живков при връчването на сертификата.

Страната ни участва в серийния обект с най-представителните букови гори в 9-те резервата на територията на НП "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем".

Няма да се наложат допълнителни режими и ограничения, тъй като горите и в момента се намират в резервати и са с най-строг режим на опазване.

С включването на буковите гори българските природни обекти в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО вече са три. През 1983 г. в него са били включени Национален парк "Пирин" и Природен резерват "Сребърна", които са две от най-емблематичните природни територии в страната.

Прочетете също и:

Днес е Международният ден на горите

Започна голямото пролетно почистване в София