Бури и градушки плениха страната в четвъртък. Лошото време нанесе множество щети в различни краища на страната.

В Пловдив бяха подадени повече от 80 сигнала за паднали дървета, скъсани кабели, изхвърчали табели и ламарини от покриви, предава NOVA. Щети има по много автомобили, върху които са паднали дървета и големи клони

За щастие няма пострадали хора.

Пожарникарите в града работиха през цялата нощ, за да отстранят пораженията. Съобщава се а отнесени покриви, строителни конструкции, рекламни съоръжения. Живущи в района споделят, че бурята е била страшна.

В няколко населени места край Пловдив е паднала градушка, спрял е и токът за кратко.

Летните бури са нанесли сериозни щети и в Червен бряг. Едра градушка е изпочупила покриви, изолации и автомобили. Сградата на общината също е с потрошени прозорци. Съсипани са градини и лозя. Местните споделят, че някои ледени късове са били с големината на яйце.

„Събираме комисията по бедствия и аварии, за да оценим щетите. Успяхме да осигурим проходимост на пътищата, защото имаше паднали дървета. Това, което видяхме след страхотната градушка, която беше много тежка, беше, че всички сгради, без изключение, имат щети. Повреди по покривни конструкции, счупени стъкла, шокът беше голям”, разказа кметът на Червен бряг Цветан Тодоров.

По думите му ледените късове са били изключително големи, а бурята е продължила около 30 минути.

"И аз пострадах. И двата ми автомобила са увредени, санирането на жилището. Счупен ми е и прозорец. Това се случи на всеки в града. Ще направим оценка на ситуацията. Обявяваме три нови телефона, на които ще записваме жалбите на гражданите. Ще правим оценка на щетите”, каза още Тодоров.

Едра градушка е паднала също и в районите на Кърджали, Монтана и Видин. Унищожени са голяма част от посевите.

Наводнение и в центъра на Велико Търново. Централната улица на старата столица се превърна в река. Отново под вода са магазини и аптека, което се случва за втори път в рамките на една седмица. Подобна беше ситуацията и на други локации в центъра на града.

20 сигнала за паднали дървета след силния вятър в Шумен са получени в четвъртък вечерта в областната дирекция на полицията. Временно е преустановено движението на влаковете между гарите Разград-Самуил-Хитрино поради повреда в контактната мрежа, информират от БДЖ.

Прочетете и:

Дъжд и вятър ни разхлаждат в петък

Слънце, жега и градушки през юли

Нов радар за борба с градушките е инсталиран край Шумен