Денят на детето ще е преобладаващо слънчев до обяд с мъгла в ранните часове в някои ниски райони на Западна България. Вятърът ще източен, по-осезаем в областите около крайбрежието. Дневните температури ще са в интервала 23-28 градуса.

В часовете следобед и вечерта около планините в западната половина на страната ще се развива гръмотевична облачност с краткотраен интензивен валеж и риск от градушка. По-бурна гръмотевична активност се очертава на северозапад.

В петък обстановката ще се повтори, но с много по-малък обхват на валежната зона – отново най-вече около планините в западните райони. Температурите ще с градус-два по-високи, като в някои райони на Дунавската равнина термометрите ще достигнат 30 градуса.

През почивните дни времето ще остане динамично и неустойчиво с разкъсвания на облачността в часовете до обяд и гръмотевични, временно интензивни, валежи в западните и централните райони следобед и вечерта. В неделя са възможни кратки валежи и в някои части на крайбрежието. Дневните температури ще са между 23 и 28 градуса, с градус-два по-ниски в неделя.

Почти цялата първата пълна седмица на летния месец юни ще е със следобедни валежи с гръмотевична активност в западните части на страната. В източна България смущенията са малко вероятни. Не се очакват температурни аномалии – термометрите ще се колебаят в познатия вече пролетен диапазон – от 23 до 28 градуса, в отделни традиционно топли райони до 30.

Началото на първия летен месец ще е с чести следобедни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки в западната половина на страната. Именно за тези райони прогнозираните сумарни количества дъжд за първите 10 дни на месеца са значителни. В планините и предпланинските райони в Западна и Централна България ще паднат около и над 100 литра на квадратен метър.

Препоръчително е да се провери проводимостта на реките и състоянието на речните корита във всички населени места, които попадат в тази зона.