В следващите две седмици ще направим преход към метеорологичното лято. Първите дни на юни ще донесат и първата топла вълна за сезона с температури над 30 градуса. В същото време процесите в атмосферата ще продължат да са динамични.

В понеделник денят ще е слънчев с по-значителна облачност следобед и вечерта в Североизточна България. Там се очакват кратки валежи с оскъдна гръмотевична активност. Такива в часовете вечерта са възможни и на изолирани места в Северозападна България.

Дневните температури ще са от 21 до 26 градуса, по-хладно ще е на североизток.

От вторник до края на седмицата ще има условия за гръмотевични процеси. На повече места в страната това ще се случи в сряда и четвъртък, след което смущенията ще са по-оскъдни. С повишаване на дневните температури в края на май и в самото начало на юни обаче, гръмотевичните бури ще са на изолирани места, но с по-голяма интензивност.

Целият период е с повишен риск от градушки.

Първите 10 дни на юни ще са горещи. Мощно ще нахлува средиземноморска топлина, която ще повиши стойностите на термометрите до над 30 градуса. Предварителните прогнози допускат дневни температури до 35 градуса.

Ще има валежи, но те ще са локални следобедни бури в западната половина на страната с гръмотевици, резки пориви на вятъра и потенциал за градушка.