Близо 130 сигнала са получили аварийните екипи в София след бурята. Над 800 мълнии са паднали за по-малко от час. Една от тях уби трима младежи мигранти в центъра на града. Те застанали под дърво, за да се скрият от дъжда. Четвърто момче е прието в „Пирогов” с 20% изгаряния. Инцидентът предизвика истински хаос в движението в центъра.

Само бързата реакция на екипите на „Спешна помощ" е успяла да спаси живота на сирийския гражданин, ударен от мълния, заяви директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров.

„Оказват му първа помощ на място. Транспортират го навреме и в момента вече е при нас - с около 20% изгаряния на тялото, но адекватен”, обясни той пред NOVA.

Пациентът е без директна опасност за живота.

„Прекарал е нощта спокойно, няма данни за други травми, които да засягат жизненоважни функции. Смятаме, че ще се възстанови напълно”, каза още Димитров.

Когато сме на открито по време на буря, не трябва да стоим под дървета, добре е и да изключим телефона си и да не държим чадър, съветват експерти.

„Ако сме навън и няма къде да се скрием, търсим понижението на релефа, да не стърчим, да не сме ние най-високото място. Най-добре е да се държат глезените, а не да докосваме земята”, каза Симеон Матев. 

Пострадали са и някои емблематични сгради в столицата. Видео, качено във Facebook от Марио Маринов, показва как протича покривът на Централната поща, а на хората им се налага да изчакват реда си с чадър.

Бурята в София засегна и Народния театър „Иван Вазов”. В сряда ще бъде направена оценка на щетите в сградата, която е паметник на културата.

„Сформирахме четири екипа, впоследствие 7 на аварийна помощ и превенция. Бяха оповестени всички фирми, с които имаме договор, за да почистим шахтите и да ни помогнат с отводняването”, обясни Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

В момента няма затворена инфраструктура на територията на София, допълниха от общината.

„Имаше проблеми на Лъвов мост с помпите, тъй като не можеха да смогнат с водата. Имаше проблеми на „Стамболийски” с трамвайното трасе - отворихме шахти и почистихме”, допълни той.

Почистването на щетите след пороя в София продължава.