Бурята Поли нанесе сериозен удар по въздушния и по железопътния транспорт в Нидерландия, предаде Ройтерс. Местните власти призоваха гражданите да стоят на закрито, а националният метеорологичен институт обяви червен код за голяма част от страната.

Една жена е загинала в град Харлем, след като е била ударена от дърво, повалено от необичайно силния вятър.

На телефоните на жителите на провинция Северна Холандия е било изпратено съобщение с опция за повикване при тревога и молба да си останат вкъщи и да запазят номера на службата за спешна помощ при изпадане в животозастрашаващи ситуации, предава БТА.

 

 

Поривите на вятъра са стигнали скорост от 125 км/ч.

Близо 300 полета бяха отменени от амстердамското летище „Схипхол“ – един от най-натоварените въздушнотранспортни възли в Европа. Според говорител на летищните власти не се очаква да има излитащи и кацащи самолети поне до 15:00 часа местно време в сряда.

На свой ред железопътната компания НС, която осигурява този транспорт в страната, спря движението на всички влакове в северната част на Нидерландия.

Преди година и половина страната за последно беше ударена от подобна буря. В рамките на дни през февруари 2022 г. бурята „Юнис“ нанесе сериозни щети освен в Нидерландия, още във Великобритания, Германия, Белгия, Ирландия и Полша. Тогава опасното време отне живота на 7 души.

 

 

Във Великобритания и Ирландия общо 220 000 домакинства останаха без електричество. В Лондон част от покрива на многофункционалната зала „О2 Арена“ се откъсна поради силните пориви на вятъра.