Напоследък гръмотевичните бури изглеждат по-чести от обичайното, след като в средата на септември имаше силна буря с мълнии в Ямболско и Старозагорско, която достигна до Южното Черноморие и нанесе поражения в района на Бургас, Поморие, Несебър. Преди по-малко от седмица мълния уби трима души в близост до улица „Пиротска“ в София, а четвърти оцеля, но с около 20% изгаряния на тялото.

Заради бурята на 27 септември няколко столични квартала останаха без електричество. Сигналите за завирявания и паднали клони в Столичната община са били повече от 50. Щети понесоха сградите на Народния театър и Централната поща.

На следващия ден, по време на извънреден брифинг, директорът на Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст Емил Нешев отправи препоръки как да се предпазваме от мълнии. По думите му причината за по-честите инциденти напоследък са климатичните промени. Според него в глобален мащаб наблюдаваме климатични изменения.

Климатичните промени и мълниите

В публикация в сп. „Сайънс“ още в средата на ноември 2014 г. се съобщава, че учените прогнозират увеличение на мълниите с 12% за всеки градус по Целзий, с който се повишава глобалната температура.

По думите на ръководителя на изследването климатолога Дейвид Ромпс, ако тогава са отчитани по 30 млн. мълнии на година, то през 2100 г. се очаква броят им да нарасне до 45 млн. Според учените повишаващите се температури и увеличаващите се със затоплянето на въздуха количества водни изпарения в атмосферата, създават повече „гориво“ за гръмотевични бури.

С други думи „на мястото на всеки две светкавици през 2000 г., през 2100 г. ще има три“, казва Ромпс.

Какво сочат данните на НИМХ

Данните на Националния институт по метеорология и хидрология сочат, че по време на бурята в София на 27 септември са паднали средно по 30 л/кв. м., броят на мълниите е 500, а за страната те са били близо 11 хил.

Според краткия анализ на синоптиците за изминалия месец, на 27 септември в следобедните часове и през нощта срещу 28 септември, с преминаването на студен фронт, над Северна и Западна България се е развила мощна конвективна облачност, заради която в цялата страна имаше интензивни валежи и гръмотевични бури.

Значителни са количествата на валежите на места в Северозападна България, района на София и Драгоман. НИМХ регистрира дъждовно наводнение на 27 септември в град София и значително повишение на водните нива в р. Искър - до 190 см при гр. Нови Искър.

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“

По ирония на съдбата в буреносния вторник на 27 септември на Камерната сцена в Народния театър „Иван Вазов“ в София се играе спектакълът „Когато гръм удари, как ехото заглъхва”, но публиката е изведена от салона, след като става наводнение.

Пораженията в Народния театър са за милиони левове. На следващия ден от Министерството на културата изразиха становище, че ще бъде направена оценка на щетите в сградата, която е със статут на архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

От ведомството увериха, че екипът на министерството е готов да окаже пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата.

Как да се предпазим?

Според директора на ПСС най-важното нещо, което трябва направим, е да се информираме за прогнозата за времето. Съвременните технологии позволяват да следим всичко в реално време, каза Нешев и даде пример с Гърция, където чрез мобилните оператори гражданите получават съобщения, когато се намират в опасна зона.

Единодушно потърсените през седмицата от БТА специалисти строителни инженери призоваха собствениците на жилищни сгради да се погрижат за наличието и изправността на мълниезащитата им.

Изчисляването на разстоянието между нас и приближаващата буря е лесно, посочват от ПСС. Тъй като светлината е по-бърза от звука, винаги ще видите светкавици, преди да чуете гръмотевицата. След като видите светкавицата, пребройте секундите докато чуете гръмотевицата и разделете цифрата на три, за да получите разстоянието в километри. Ако бурята е на под 30 километра, незабавно намерете подслон, съветват спасителите.

И не е вярно, че мълнията никога не удря едно и също място два пъти, може и често го прави, затова е необходимо да вземете всички възможни предпазни мерки, добавят те.

Още по темата:

Щети за милиони в Народния театър след бурята в София

Мощната буря в София беше необичайна за края на септември