В дъждовните гори на Колумбия са останали само около 7000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва заради дърводобива.

Неправителствената организация Proyecto Tití провежда кампании за запазване на местообитанието на този вид маймуна.  Организацията работи за залесяването на местността и предлага алтернативни източници на доходи за хората, живеещи в  региона.  
Памукоглавите тамарини са бързи и много плашливи. Приблизително със същия размер като котка, малките маймуни тежат по-малко от 500 гр. Те живеят в тропическите гори на северозападна Колумбия, но са останали само около 7000 екземпляра от тях. Тяхното местообитание продължава да изчезва.

Росамира Гилен, директор на фондацията Proyecto Tití: „Нашият основен фокус е изследването и защитата на памукоглавия тамарин. Но, ако ще спасяваме маймуните, също така трябва да спасим дъждовната гора.“

Дърводобивът е разделил дъждовните гори на много по-малки области. Зоните без дървета между тях са като бариери за маймуните. Животните вече не са способни да се движат наоколо свободно в търсене на храна.

Ето защо Росамира Гилен и нейният екип залесяват тези площи, за да създадат коридори в джунглата. Местните хора също се присъединяват към усилията за опазване на тамарините – вместо да продават памукоглавите тамарини, както преди, сега печелят пари с продажбата на ръчно изработени чанти и играчки.

Учениците също учат за опазването на видовете. Залесяване и информация – това е начинът да се осигури бъдеще за памукоглавия тамарин.

Още интересни видеа можете да видите в канала на "Дойче веле" във Vbox7

Вижте също и:

Защо рибите плуват срещу течението

Морските краставици – трюфелите на океана