Проучване по поръчка на международна организация, обединяваща големи градове по света и ангажирана с борбата срещу климатичните промени, показва, че ако не се вземат бързи мерки за ограничаване на емисиите на парниковите газове, до 2050 г. наводненията и горещините в градовете ще се увеличат драстично

За целите на проучването са анализирани данни за 2500 града и е направена прогноза за вероятните бъдещи последствия, ако парниковите емисии продължат да се увеличават с настоящите темпове.

В момента над 200 милиона души в 350 града по света са изложени 3 месеца годишно на горещини със средни дневни стойности, достигащи 35 градуса по Целзий.

Проучването алармира, че до 2050 г. над 1,6 милиарда души в 970 града ще бъдат принудени да понасят подобни условия, ако не се вземат бързи мерки за разрешаване на проблема с парниковите газове.

От друга страна, до средата на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града по света ще бъдат изложени на риск от наводнения и покачване на морското равнище.

Някои от големите градове са засегнати от суша и вече планират мерки за ограничаване на потреблението на вода с въвеждането на дневен лимит на човек – например 200 литра на човек в Лос Анджелис и 155 литра в Мелбърн.