На 24 декември празнуваме Бъдни вечер, денят преди Рождество Христово. Библейското предание гласи, че на този ден завършват родилните мъки на Дева Мария, започнали на Игнажден.

По традиция тази вечер се сервира постна трапеза с нечетен брой ястия - 7 колкото са дните на седмицата или 9 колкото месеци трае бременността на жените. Най-често това са сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др., като всяко едно от тях има важна символика за българите.

Месят се три вида обредни хлябове - посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. На вечеря стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара.

Традицията повелява трапезата да не се раздига след края на вечерята, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да похапнат.