На 24 декември празнуваме Бъдни вечер! Според Библията на този ден завършват родилните мъки на Дева Мария, започнали на Игнажден.

Празникът е посветен на дома – семейството се събира заедно на вечеря, за да дочака заедно раждането на Божия син. Днес приключват и четиридесетдневните коледни пости.

По традиция тази вечер се сервира постна трапеза с нечетен брой ястия – 7 колкото са дните на седмицата или 9 колкото месеци трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 12 ястия – колкото са месеците в годината и апостолите на Христос.

Най-често това днес се сервират сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др., като всяко едно от тях има важна символика за българите.

Месят се три вида обредни хлябове – посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. На вечеря стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара. Първото парче се оставя пред домашната икона за Богородица. Според народните вярвания най-големият късметлия в семейството е този, на когото се падне парата.

Традицията повелява трапезата да не се раздига след края на вечерята, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да се нахранят.

Има и друг обичай, който се извършва от най-възрастният мъж или жена в дома – прекадяването на масата. След това се обикалят и останалите помещения, а накрая се минава и през целия двор и обора. Този ритуал прогонва злите сили от дома.

На следващата сутрин, в ранните часове на Рождество Христово, коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Традицията повелява да се събират на групи и първо да поемат на изток.