На 24 декември празнуваме Бъдни вечер! Според Библията на този ден завършват родилните мъки на Дева Мария, започнали на Игнажден. Празникът е посветен на дома и семейството се събира заедно на вечеря, за да дочака заедно раждането на Божия син. Днес приключват и четиридесетдневните коледни пости.

По традиция тази вечер се сервира постна трапеза с нечетен брой ястия – 7 колкото са дните на седмицата или 9 колкото месеци трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 12 ястия – колкото са месеците в годината и апостолите на Христос.

Най-често това са сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др., като всяко едно от тях има важна символика за българите.

Месят се три вида обредни хлябове – посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. На вечеря стопанката на дома произнася молитва, а след това се разчупва питата със сребърната пара. Първото парче се оставя пред домашната икона за Богородица. Според народните вярвания най-големият късметлия в семейството е този, на когото се падне парата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Традицията повелява трапезата да не се раздига след края на вечерята, за да не избяга късметът. Вярва се, че след това идват починалите, за да се нахранят.

Има и друг обичай, който се извършва от най-възрастният мъж или жена в дома – прекадяването на масата. След това се обикалят и останалите помещения, а накрая се минава и през целия двор и обора. Този ритуал прогонва злите сили от дома.

На следващата сутрин, в ранните часове на Рождество Христово, коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Традицията повелява да се събират на групи и първо да поемат на изток.