България ще участва за първи път със собствен щанд на предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата – COP 28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай. Планира се на щанда да бъдат представени български компании от различни сектори, финансиращи институции, местни власти и учени, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

По този начин България застава на картата на климатичната дипломация и получава възможност да получи признание за постиженията ни, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред представители на медиите.

Конференциите на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата стават все по-важни на глобално ниво. Те са кулминацията на тежък, едногодишен преговорен цикъл, в рамките на който преговорните екипи преговарят изключително интензивно. За България е особено важен начинът, по който страната ще се представи, смята министър Попов. Според него българският бизнес ще получи възможност да покаже в Дубай своята дейност и своите постижения.

Европейският съюз е лидер в политиката, свързана с измененията на климата и предотвратяване на негативните последствия, причинени от парниковите газове. Целта на ЕС, и България като част от него, е да въвлече всички останали държави в тази политика, уточни Силвия Рангелова, директор на дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международното сътрудничество“ в МОСВ.

В света на климатичната политика се води ожесточена конкуренция, в която за момента печели Китай, следван от САЩ, и едва след това се нарежда Европа. Според министър Попов климатичната политика има и голямо влияние върху дейността на компаниите, както и върху функционирането на градовете. Той даде пример със София и Габрово, които са единствените два български града, присъединили се към инициативата на Европейската комисия да станат климатично неутрални до 2030 година.