Българин с разказ за унищожителния ураган Айда

Какво е да си в "окото на бурята", която обърна течението на Мисисипи

Ураганът Айда връхлетя американския щат Луизиана, оставяйки милион домакинства без електричество. Това е една от най-силните бури в историята на САЩ и се случва на същата дата, на която преди 16 години ураганът Катрина опустоши Луизиана и Мисисипи.

Стихията се стовари с такава мощ, че обърна течението на река Мисисипи. Скоростта на съпътстващите ветрове достигна скорост от 230 км/ч.

 

 

Наш сънародник се намира в епицентъра на урагана Айда. Ето какво разказва Робърт Манолов:

„Има места, на които къщите са под вода, а хората са на таваните и по покривите. Сега тепърва ще тръгнат отряди да издирват дали няма хора по таваните и на покривите”, съобщи Манолов за NOVA.

„Когато майката природа хвърли върху вас буря с такава мощ, с такова вълнение, ветрове и дъжд, последиците ще бъдат опустошителни”, заяви Джон Бел Едуардс, губернатор на Луизиана.

 

 

Макар и степента на бурята да беше понижена на втора, през нощта поривите на вятъра ѝ все още достигаха до 175 км/ч

Очаква се Айда да продължи да губи сила с придвижването на окото ѝ към Батън Руж, но въпреки това вероятно ще остане от поне първа степен.

Целият Ню Орлиънс е без ток, като единственото електричество в града идва от генератори.

„Най-лошото е, че няма захранване за инфраструктурата на града, което означава, че хората, освен че нямат ток, нямат и вода, няма и регулиране на пътища. Просто  Ню Орлиънс е блокиран”, разказва Робърт Манолов.

 

 

Метеоролозите предупреждават, че части на югоизточна Луизиана мога да бъдат негодни за обитаване в продължение на седмици.

„Водата се покачва, хората са в домовете си и вече получаваме съобщения за нива на водата до гърдите. Положението е много тежко и засега не се вижда подобрение”, заяви Синтиа Лий Шенг, президент на окръг Джеферсън, Луизиана.

Местните медии съобщават за големи наводнения и щети, разрушени домове, както и за повалени дървета и електрически стълбове. В град Галиано бурята отнесе части от покрива на болница, но за щастие няма пострадали

Към момента системата за защита от наводнения, изградена след урагана „Катрина” през 2005 г. показва, че върши работа.

 

 

„Да кажем да не се притесняват за нас. Ние се държим и още един ураган мина”, казва Робърт Манолов.

Бурята връхлетя щата точно 16 години след урагана Катрина, причинил смъртта на над 1800 души.

В българското посолство във Вашингтон не са постъпвали сигнали от българи, които имат нужда от съдействие заради урагана Айда. 

По темата:

Мощният ураган Айда удари Луизиана