Българската антарктическа експедиция завърши успешно

Какво разказва проф. Пимпирев

Спасителната акция за българите от експедицията в Антарктида продължава. Във вторник за тях беше изпратен военен самолет, който да ги отведе от остров Кинг Джордж до Монтевидео. Заради лошото време обаче беше под въпрос дали самолетът може да кацне. В крайна сметка шестимата българи са качени на него.

„Само преди няколко часа самолетът на уругвайските военновъздушни сили кацна на летището в Пунта Аренас. Нашите шестима полярници – живи и здрави, в добро настроение, вече са в Южна Америка. Смело мога да кажа, че тази толкова изстрадала антарктическа експедиция завърши успешно”, съобщи полярният изследовател проф. Христо Пимпирев за предаването "Здравей, България", по NOVA.

По думите му се очаква нашите сънародници да пристигнат в София следващия понеделник.

Проф. Пимпирев обясни, че на България ѝ е нужен научноизследователски кораб, с какъвто страната не разполага. Вече обаче е преминала обществена поръчка за закупуването на стар плавателен съд.

„Няма български кораб под български флаг в Световния океан. Ние сме затворени в нашето вътрешно море. В сравнение с нашите черноморски съседи, които имат научноизследователски кораби, плаващи в Световния океан и правещи научни открития, ние нямаме такава инфраструктура”, споделя още той.

За повече информация гледайте видеото.

Прочетете също и:

Отпътува 29-ата българска антарктическа експедиция