Свръхпроизводството на дрехи от страна на модните марки се случва, за да могат да отговорят на изискванията на съвременните тенденции. В същото време страните от Западна Африка се давят под тежестта на отпадъците, изпращани до бреговете им всяка седмица, предават световните медии.

В репортаж на Би Би Си от Гана става ясно в какво се превръща тази африканска държава от контакта си със западната мода.

Всяка сутрин на пазара Кантаманто се развихря истинска битка – търговци на стоки втора употреба се надпреварват кой ще успее да се добере до най-доброто.

 

 

През последните години търговците изпитват трудности, тъй като никой не иска да купува дрехи с лошо качество от бързата мода. Продавачка обяснява, че стоките, които пристигат, наистина оказват влияние върху бизнеса.

Обикновено търговците в Западна Африка разчитат на дарени или рециклирани дрехи, които пристигат от Европа, Америка и Китай.

Артикули от т. нар. бърза мода (копиране на модели от висшата мода, но произвеждани от нискокачествени материи) пристигат всяка седмица в Гана. Обикновено това са около 15 милиона дрехи втора употреба.

В голяма част от случаите дрехите, които пристигат, лесно се разпадат или по някакъв начин са повредени, което усложнява продажбата им. По този начин нежеланите по целия свят „модни уникати“ свършват върху планини от боклук в африканските страни.

Гана буквално е залята от такъв тип „модни“ сметища, които създават сериозни екологични проблеми. Причината е, че близо 40% от дрехите, които пристигат на територията на страната, се оказват за боклука. А след това попадат и в морето.

 

 

Основният проблем е, че тези дрехи са изработени от полиестер или синтетични влакна, които убиват живота в моретата.

Проучвания показват, че модната индустрия на практика губи около 500 милиарда долара всяка година от дрехи, които в крайна сметка се оказва изхвърлени на боклука.

Прочетете и:

Борис Джонсън: На света му остава една минута до полунощ

Учени от цял свят искат спешни мерки срещу климатичните промени

В Лондон раздадоха първите еконагради "Ъртшот"