"Часът на Земята 2020" поставя на фокус българските гори

Тази година WWF посвещава глобалната си инициатива на основния съюзник срещу климатичната криза

Снимка: WWF Снимка: WWF

Глобалната кампания "Часът на Земята" се фокусира върху опазената природа – нашия основен съюзник срещу климатичната криза.

В България кампанията ще обърне внимание на грижата за горите. Те имат ключова роля в овладяване на промените в климата, тъй като поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата и го складират в дърветата, растителността и почвата.

"WWF България" работи по програма за възстановяване и опазване на горите, която си поставя две ключови цели до 2022 г.: опазването на над един милион декара вековни гори и отглеждането на половин милион млади дръвчета по бреговете на българските реки.

„Часът на Земята 2020" стартира като дарителска инициатива в помощ на грижата за горите и цели да привлече подкрепата на широката общественост и бизнеса. Мащабната и скоростна промяна, от която планетата ни се нуждае, е възможна само ако всички ние работим заедно за бъдеще, в което да живеем в хармония с природата“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на "WWF България".

Глас за българските гори ще даде и родният ни представител на Евровизия – Виктория Георгиева, която застава зад каузата в ролята на водещ посланик на WWF. Всеки може да се присъедини към нея, като изпрати SMS с текст DMS GORA на 17 777 или посети wwf.bg/gora. Инициативата подкрепят още Теодосий Спасов, Максим Ешкенази, Драго Симеонов, Калин Врачански, Прея, Весела Бонева, Анжела Недялкова, Деян и Дарин Ангелови, Теодор Ушев, Hayes & Y и RDMK. Посланици на "Часа на Земята 2020" от страна на бизнеса са Playtech и iCard – дигиталният портфейл, който позволява да направиш дарение към WWF с един клик и без такса.

Само през последните 4 години екипът на "WWF България" проучи повече от 300 000 ha горски територии в райони със стари гори – Източните и Западните Родопи, Стара планина и Средна гора.

През 2016 г., благодарение на дългогодишната работа и сътрудничеството между WWF, лесовъди, учени, Изпълнителната агенция по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите официално обяви 109 000 ha стари гори за защитени от изсичане.

"WWF България" възстанови над 400 дка гори в две защитени зони от "Натура 2000" по поречието на реките Дунав и Марица. В момента екипът на организацията фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски.

Прочетете и:

Време за..."Часът на Земята"