Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за петък червен код за опасно време в област Смолян, предава БТА. В 19 други области на страната са в сила жълт и оранжев код.

В легендата на института „червено“ означава предупреждение за много опасно време. На места в Родопска област се очаква валежите да достигнат количества между 80 и 100 мм. Подобно количество се прогнозира и за района на Ихтиманска Средна гора.

Оранжев код за опасно време е обявен за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково.

Жълт код или потенциално опасно време е в сила за Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол.

Заради динамичната обстановка Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ изпрати писма до областните управители на застрашените райони, с които информира за предстоящите метеорологични промени и указва да предупредят местните власти да са в готовност при възникване на извънредни ситуации да въведат плановете си за действия при наводнение.

По данни на НИМХ, през следващото денонощие има вероятност да се разразят още гръмотевични бури и локални градушки. Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и в Централния Подбалкан, където сумарните количества на валежите ще достигат до 50-60 мм.