Честита първа пролет

Ето няколко интересни факти за пролетта

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Астрономическата пролет, която настъпи тази сутрин в 5:49 часа, започва с пролетното равноденствие и завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо. От днес насетне дните започват да стават по-дълги от нощта и температурите се повишават.

Според вярванията на немския народ днес богинята на пролетта се венчава за бога на слънцето.

Преди да приемат християнството славянските народи чествали Масленица (днес наричаме празника Сирни Заговезни), която се отбелязвала в деня на пролетното равноденствие. Празникът символизирал настъпващата пролет, слънцето и прераждането.

Денят на пролетното равноденствие съвпада с първия ден от Иранския календар. Тази традиция иранците наследяват от древните персийци.

В китайските традиции се смята, че ако на първия ден от пролетта "Ли Чун" успеете да задържите яйце вертикално, ще се радвате на късмет през цялата година.

У нас тази година пролетта настъпи със слънце и високи температури. Въпреки това екипът на Sinoptik.bg призовава всички да останат в домовете си, за да успеем заедно да ограничим разпространението на COVID-19. Бъдете отговорни!

Прочетете също и:

Посрещаме пролетта със слънце