Днес честваме Рождество Христово – един от най-светлите християнски празници. На този ден християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Евангелието гласи, че Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея. В този момент в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.

Първите, които се покланят на Христос, са витлеемските пастири, а след тях са трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето Витлеемска звезда. Те го даряват със злато, ливан и смирна.

С идването на Рождество Христово започва и новото летоброене за християните. Евангелието разказва за раждането на Божия син във витлеемската пещера. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на пастирите, че на света е дошъл Спасителят.

По повод Рождество Христово в храмовете в цялата страна се отслужва Василиева света Литургия. Тази година в катедралния храм „Св. Ал. Невски” тя ще бъде отслужена от Западно и средно европейския митрополит Антоний, тъй като Патриарх Неофит все още е в болница.

На 25 декември имен ден празнуват всички, които носят имената: Божидар, Божидара, Христо, Християн, Християна, Кристиян, Кристин, Кристина, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радослава, Радослав, Емил, Емануил, Емануела, Мануил, Младен, Миладин и техни производни.

По повод най-светлия християнски празник екипът на Sinoptik.bg ви желае здраве, искрени усмивки и неизменен късмет! Нека топлина сгрява сърцата и душите ви и магията на коледната нощ да живее в домовете ви през цялата следваща година!

В деня, в който се сбъдват желания, да се помолим за по-спокойно бъдеще и все по-хубаво време!