На 25 декември отбелязваме един от най-големите църковни празници в християнския свят - Рождество Христово.

Евангелието гласи, че Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят

При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник, а православните християни честват 25 декември еднакво тържествено с Великден.

От икономическа гледна точка Коледа е най-значимият празник, който се свързва с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В българската народна традиция 25 декември се свързва с обичая коледуване, в който участват предимно момци в предженитбена възраст, а подготовката им започва още от Игнажден.

Коледарските групи разучават коледни песни, определят своя водач, който е по-възрастен от тях и е женен. Обличат празнични дрехи, носят шарени тояги и тръгват да обикалят селото. Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа, тъй като в народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и други свръхестествени същества, а коледарите имат силата да ги прогонят с песните си.

Народните вярвания предават, че ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб, затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш, ще се сбъдне.

Снимка: pexels Снимка: pexels

На Коледа свършват постите, обядът е блажен и на него се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия се приготвят от свинско месо. На 25 декември се коли прасе и трапезата не се вдига цял ден. Когато домакинът стане, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На овощните дръвчета се връзва слама, за да раждат повече плодове.

На 25 декември имен ден празнуват всички, които носят имената: Божидар, Божидара, Христо, Християн, Християна, Христин, Христа, Христинка, Христина, Христалина, Христиана, Христиан, Кристиян, Кристиан, Кристинка, Криста, Кристалина, Кристин, Кръстин, Кръстина, Кристина, Кристиана, Кристияна, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радослава, Радослав, Емил, Емануил, Емануила, Емануела, Мануела, Мануел, Мануила, Мануил, Младен, Младенка, Миладин, Миладинка, Миладина.