България чества 24 май. Денят на светите братя Кирил и Методий празник на просветата и културата, както и на славянската книжовност.

Столицата ще отбележи и 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“. За целта ще бъде направен опит за поставяне на рекорд – най-много хора, които едновременно пеят химна. Ще бъде отбелязана и 50-годишнината от поставянето на паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека.

По традиция празнични шествия ще се проведат в редица големи градове на страната.

Във Варна в 9:20 се състоя благодарствен молебен в катедралния храм „Успение Богородично”, предава NOVA. А от площад „Св. св. Кирил и Методий“ шествието потегли със 119 блока от представители на образователни и културни институции. Ще полетят балони с буквите от азбуката, както и бели гълъби.

Малко след 10 часа пред него бе даден старт на най-голямото шествие, което се организира в страната ни по повод днешния празник.

В навечерието на 24 май талантливи дизайнери създадоха нов шрифт на българската кирилица. Той се нарича Азбуки и е техният подарък за Деня на буквите. Целта е да пишем буквите с автентичните им извивки, и все пак – модерно и авангардно.

„Във времена, в които все по-рядко пишем на ръка, дигиталните шрифтове се превръщат в новия ни почерк. Затова е важно да използваме нашите букви. Те отразяват нашата идентичност и нашата сърцевина и душа като народ”, казва  Юлияна Лефеджиева – творчески директор в брандинг студио.

От днес шрифтът може да се тегли безплатно онлайн от ТУК.