Четири нови вида птици са открити във водоемите в Шуменска и Търговищка област при тазгодишното 48-мо среднозимно преброяване на зимуващи водолюбиви птици в България – Малък корморан, Малък нирец, Зеленоножка и Белоока потапница. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен, чиито експерти и представители на Българското дружество за защита на птиците са участвали от 11 до 14 януари в преброяването, като са обходили шестнадесет язовира в двете области. 

Във водоемите са установени също птици от видовете Голям корморан, Голям гмурец, Малък гмурец, Черногуш гмуркач, Голям нирец, Ням лебед, Сива чапла, Голяма бяла чапла, Жълтонога чайка, Бял ангъч, Лиска, Фиш, Зимно бърне, Зеленоглава патица, Сива патица, Шилоопашата патица, Кафявоглава потапница, Качулата потапница и Голям горски водобегач, отбелязват от пресцентъра на РИОСВ.

Оттам уточняват, че са преброени общо 5746 броя пернати от 23 вида. За сравнение с данните от 2023 г. статистиката сочи, че малко се е увеличил общият брой водолюбиви птици за сметка на по-малкото видово разнообразие.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда от 1967 г. в почти всички европейски държави. Целите му са да се определи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват, припомнят от РИОСВ.

Още по темата:

Над 280 000 водолюбиви птици зимуват у нас

 

Източник: БТА