С коронавирус са заразени четирима българи, съобщи Националният оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерския съвет, пише DarikNews.bg.

Положителните резултати на обявените в полунощ двама пациенти са били потвърдени с тестове, направени в Националната референтна лаборатория. Заразените обаче са разболели и двама други души, сред които жена, която е от персонала, лекувал пенсионерката от Габрово, и пациент от белодробното отделение в Плевен, който е бил в досег с първия открит болен в града.

75-годишната жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразени с COVID-19, стана ясно малко след полунощ в нощта срещу неделя. Те са хоспитализирани от няколко дни с остри респираторни заболявания. Състоянието им вече е добро.

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници. След като се оказали положителни, те били изпратени в София, където резултатите били потвърдени

"Всички, които са контактували с новите два положителни случаи, ще бъдат издирени и ще им бъдат направени проби. Искам да призова медиите да не настъпват в личното пространство на тези хора. Те не са прокажени. Сега е огромен приоритет да намерим нулевия пациент", призовава генерал Мутафчийски.