„Ежедневно следим показателите на водите за къпане. Здравето на хората е наш приоритет. Към момента „Син флаг” гарантира, че водите са чисти. Разполагаме с изследвания на трите регионални здравни инспекции в Добрич, Варна и Бургас, както и с изследванията на независимите лаборатории по поръчка на концесионерите“. Това заяви пред NOVA Станимир Георгиев, председател на движение „Син флаг” за България.

По думите му няма повод за притеснение.

„Няма нито едно превишаване на показателите, които следим за ешерихия коли и чревни ентерококи”, посочи Инж. Радина Огнянова от Лаборатория за изпитване на морската вода.

Ситуацията засега изглежда не притеснява туристите, които тази година са повече от 2022 г.

„Официалните данни за последния месец показват милион регистрирани нощувки, което е със 7% повече, сравнено със същия период на миналата година. Има притеснения за следващия месец, но за момента сезонът върви добре“, коментира в студиото на „Здравей, България” министърът на туризма Зарица Динкова.

„Ние започнахме да оценяваме нашите туристи по начина, по който те срещат гостоприемството и уважението в Гърция. Най-добрите мерки за по-силен туризъм са пазарните – доброто съотношение между цената и качеството”, подчерта тя.

Динкова обясни, че всеки ден получава доклад как се движат морските течения и какви са потенциалните замърсявания.

„Нашето море е безопасно, чисто и сигурно. Няма данни дори да има опасност замърсяванията да стигнат северната граница на Румъния”, заяви министърът.

Информация се обменя с други страни. Разчита се и на сателитни системи. „Кална кампания се вихри доста мощно и целенасочено срещу българския бранд. Тя е доста уплътнена и съответства на всички критерии за хибридност”, категорична е Динкова.

Министърът очерта „планини от натрупани проблеми”. „Това са натрупвания с десетилетия, системни и структурни проблеми, чието решение не зависи само от една институция. За да има привлекателни туристически места, трябват хубави места за живеене – с инфраструктура”, е мнението ѝ.

Повече гледайте във видеото.