Едва ли първото нещо, за което се сещаме, когато търсим начини да намалим въглеродния отпечатък върху планетата, е сексът.

Въпреки това търсенията в интернет на продукти като „веган“ презервативи и „безотпадна“ контрацепция непрекъснато нарастват.

Какво представлява екологичният секс?

Някои хора смятат, че за да бъдат екологично чисти в сексуално отношение, трябва да използват лубриканти, секс играчки, чаршафи и презервативи, които имат по-малко негативно въздействие върху планетата. Това пояснява д-р Аденике Акинсемолу, експерт по екологична устойчивост от Нигерия, цитирана от BBC.

 

 

Според Фонда на ООН за населението в света се произвеждат по 10 милиарда презерватива всяка година, като повечето от тях, след като бъдат употребени, отиват на боклука. Причината е, че те са направени от синтетичен латекс и химикали, които не подлежат на рециклиране.

Лубрикантите пък се произвеждат от петролни деривати. Опаковките на тези продукти също са направени от материали, които обикновено се изхвърлят без да бъдат рециклирани, предава Vesti.bg.

В миналото една от алтернативите е била са се използват кондоми, направени от агнешки или свински черва. Тази „технология“ е известна още от времената на Римската империя, но не е съвършена, тъй като органичната структура на този тип контрацептиви не им позволява да предпазват от предаваните по полов път болести.

В днешно време в интернет се появяват предложения за най-различни заместители на конвенционалните кондоми и други секс атрибути.

Например в TikTok д-р Теса Комърс споделя видео, в което е показано как човек може да си направи „домашен“ лубрикант от царевично нишесте и вода.

 

 

Секс играчките също са сред основните замърсители, защото се произвеждат основно от пластмаса. На пазара вече се предлагат различни алтернативи на аксесоари от стомана, стъкло и дори такива, които се захранват от слънчева енергия.

Други аспекти от сексуалния живот обаче също имат значение за генерирането на въглеродни емисии. Сред примерите, посочени от експертите, са използването на по-малко топла вода при къпане преди и след секс, както и изключването на осветлението.

Всичко това може да ви се струва неестествено, отнемащо време и дори безсмислено. Но всъщност стремежът към по-екологични сексуални контакти е поредното доказателство, че все повече хора обръщат внимание на замърсяването на природата и начините за неговото овладяване. Вероятно домашно приготвеният лубрикант не е вашето нещо, но можете сами за себе си да откриете начини да бъдете по-отговорни към природата.