Малката тихоокеанска държава Кирибати* води преговори да купи земя във Фиджи, за да може да премести жителите си, съобщават британски медии.

Причината е опасността от покачващото се ниво на водата.

Някои от 32-та острова и атола на Кирибати вече изчезват под вълните.

Ако преговорите завършат успешно, може да се стигне до

първата в света миграция в модерни времена, причинена от промените в климата.

Президентът на Кирибати Аноте Тонг заяви, че води преговори с военното ръководство на Фиджи за закупуването на 5000 акра земя на остров Вануа Леву, втория по големина във Фиджи, която да приюти неговите сънародници.

"Хората ни трябва да се преместят, тъй като

приливите достигнаха домовете и селата ни",

обясни Тонг. Той заяви, че властите планират най-напред са изпратят малка група квалифицирани служители, за да се слеят бързо с населението на Фиджи и да дадат положителен принос за икономиката на страната.

"Не искаме 100 хил. души от Кирибати да отидат във Фиджи наведнъж - обяснява Тонг пред държавната телевизия "Фиджи Уан". - Те трябва да си намерят работа не като бежанци, а като имигранти с умения, които да могат да предложат, да са хора, които имат място в обществото, хора, които няма да бъдат гледани като втора класа граждани. Необходимо е международната общност да създаде спешен фонд за осъществяване на тази амбиция и за задоволяване на нуждите на страни като Кирибати".

Предложението на Тонг е поредното във все по-отчаяното търсене на решения. Миналата година той предложи възможността да се създадат изкуствени острови. Неговото правителство започна и програма "Образование за миграция", целяща да повиши квалификацията на гражданите, за да ги направи по-привлекателни имигранти.

-----

*Република Кирибати е единствената държава в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо. Освен това Кирибати е най-източно разположената страна в света, което означава, че там първи посрещат новия ден и новата година.