Учени регистрираха повторна поява на зона с по-топла вода в североизточната част на Тихия океан. Оказва се, че причината е глобалното затопляне.

Нестандарното топло време в Аляска е резултат от по-високото налягане на брега на щата. Получил се е „купол“, който е отложил развитието на есента и е удължил лятото.

Според учените, необичайното време може да доведе до екстремни климатични условия в Аляска и други райони на САЩ.

Първата зона с анормално затопляне е била регистрирана през 2013 г. През следващите 2 години се е разширявала и именно нея обвиняват специалистите за продължителната суша в Калифорния и рекордно високата температура на въздуха в Сиатъл през 2015 г.

Въпросната зона повлия на климата по западното крайбрежие на САЩ и допринесе за появата на бури и студено време по източното крайбрежие и в южната част на страната.

По мнение на учените, виновникът за появата на анормално топлата зона в Тихия океан е необичайно високата за есенните месеци температура на въздуха над Аляска.

Зоната ще продължи да съществува до края на месец октомври, а след това влиянието ѝ постепенно ще започне да намалява. Настъпването на есента се забави с 4 седмици в южната и югоизточната част на Аляска, където по това време обикновено валят дъждове.