Цигарите – най-вредният замърсител на околната среда

Пушачите изхвърлят 4.5 трилиона угарки годишно

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Общият брой на пушачите в света е около 1,3 милиарда души. Оказва се, че те изхвърлят неправилно близо 4,5 трилиона угарки годишно, а това са едни от най-замърсяващите отпадъци на Земята.

Това сочат данни на СТОП (организация против тютюнопушенето), цитирани от светоените медии.

Голямото число показва само част от пораженията, които тютюневата промишленост нанася на околната среда. Тютюнът се отглежда на обезлесени земи и в същото време влошава качеството на почвата. Освен това е замърсител на въздуха, водата и сушата.

Заради производството на цигари ежегодно се изсичат милиарди дървета, съставляващи близо 5% от световното обезлесяване

 

 

Информация на организацията показва, че фасовете представляват около 20% от отпадъците, които се събират при почистването на океаните. Според експерименти химикалите, които освобождават, са толкова токсични, че могат да убият 50% от сладководните и соленоводните риби, изложени на тях в продължение на 96 часа.

Електронните цигари също допринасят за увеличаването на щетите. Повечето от тях съдържат метал, електроника, пластмасови пълнители за еднократна употреба, батерии и токсични химикали, които представляват още по-голяма заплаха за околната среда.

Ако оставим настрани замърсяването на природата, пушенето на цигари е причина и за смъртта на средно 8 милиона души всяка година.

Прочетете също и:

Да дишаш мръсен въздух е като да пушиш кутия цигари на ден

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене