През последните години без съмнение тенденцията към светли и естествени тонове доминира в нашия интериор. Но докато модерните бани не са изключение, тези, които са по-близки до цвета, ще могат да намерят много различни начини да го въведат в своите бани.

Детайли в тъмни цветове

Цветовете, взети от природата, като нюанси на кафяво, тъмно зелено и морско синьо, са идеалното допълнение към основните дизайнерски тенденции от последните години. Какъв по-добър начин от това да придружите органичните материали от цветовете на природата?

 По този начин, дори ако се използват бял мрамор, дърво и бели плочки, боядисването на част от стените в маслинено, мъх или известните градински зелени тонове може да бъде много разумен избор, както и добавянето на аксесоари за баня в по-тъмни нюанси. Комбинацията от тези естествени материали, заедно с тъмни цветове, ще постигне един наистина елегантен и изтънчен резултат.

Зелени, сини или пастелни тонове

В сравнение с тъмните тонове, светлите цветове ще придадат много различен ефект на нашия интериор. Цветове като зелено или пастелно синьо (в комбинация със същите тези естествени материали) постигат спокоен ефект , но също толкова пълни с живот и много по-ярки.

Бежови

В сравнение с по-тъмните, вдъхновени от органични цветове, тонове като бежово или светлокафяво осветяват и отварят пространства, като същевременно запазват същата изтънченост, която открихме с цветовете на природата.

От друга страна, цветове като тези работят перфектно както с дърво и мрамор, така и с бял порцелан. Ето защо те са идеални за текстил, декорации или дори боядисване на стени.

Бели модерни бани

В модерния дизайн на баня бялото винаги е най-сигурният залог. В сравнение с други тонове, този цвят вдъхва много добре дошло усещане за чистота в тези пространства. И въпреки че може да бъде студено, особено върху отразяващи повърхности като порцелан или мрамор, може да се комбинира с текстил и аксесоари в топли цветове, които ще дадат на пространството малко живот.

 Сиви модерни бани

В комбинация с бяло, сивото е много популярен избор в дизайна на банята. Този цвят е перфектен, например, за да добавите малко интерес към минималистични, изцяло бели интериори.

Освен това сивото може да бъде актуален цвят, особено когато се използва върху авангардни материали като полиран бетон или неръждаема стомана.

Изскачащи цветове

Когато става въпрос за въвеждане на ярки цветове в банята, има множество възможности. Цветни плочки по стените и пода, мебели или дори мивки, вани и тоалетни в ярки тонове. Много интересна алтернатива е използването на шарени тапети, за създаване на акцент в част от помещението. По този начин покриването на долната половина на стената с плочки или панели и използването на цветна хартия върху горната половина може да бъде много интересна естетическа алтернатива.

Но най-лесното решение, и също толкова впечатляващо естетически е да въведете този цвят чрез текстил за баня, като декоративни кърпи, килими, завеси… Без съмнение това ще бъде по-малко рискова инвестиция.  

Източник: Магазин за баня КЕРАМО