През късите и често мрачни есенни дни можем да оцветим домовете си с нежните цветове на цикламите. Въпреки славата им на трудни за отглеждане цветя, можем да им се радваме, ако спазваме няколко условия.

Цикламата е растение на късия ден, затова есента и зимата са активните ѝ периоди. Растението обича да е на студено – при северно изложение (може и източно) и температура 10 – 15°C се чувства най-добре.

Полива се почти всеки ден, докато цъфти, но само в паничката, а през целия зимен период е нужно подхранване с течен тор (фосфорен) при всяко поливане.

Когато през пролетта растението прецъфти и  листата му пожълтеят, това е знак да се прекрати торенето и поливането. Тогава е добре саксията да бъде преместена на по-тъмно място или на много плътна сянка.

Когато окапят всичките ѝ листа, цикламата може да бъде пресадена в нова саксия, като се следи 1/3 от грудката да остане над пръстта – пресаждането се прави най-късно до месец юни в торфено-почвена смес.

През лятото растението почива и почти не се нуждае от поливане, само от време на време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ако тези прости правила се спазват, към края на август или през септември би трябвало да се появят новите листенца на цикламата. Когато това стане, саксията се връща на предишното ѝ място в очакване на първите цветове, които ще озаряват с нежната си красота есенните дни.