Започна залесяването на „Новата гора край София“. Тя ще бъде разположена на площ от 137 дка в землището на с. Негован в район „Нови Искър“, съобщават от Столична община.

„Новата гора – Негован“ е втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс.

С помощта на доброволци в рамките на 4 сезона ще бъдат засадени 86 000 фиданки дъб, с което ще бъдат възстановени загубените в района крайречни гори.

Тази пролет в рамките на няколко уикенда ще се провеждат залесителни кампании. Дните, в които ще се извършва залесяване, са: 

  • 9 и 10 април
  • 16 и 17 април
  • 30 април и 1 май
  • 7 и 8 май

Гората край Негован е част от инициативата „Новата гора на София“ по идея на кмета на София, Йорданка Фандъкова, с която Столичната община засажда нови горски масиви в крайградските райони на града, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Целта е създаване на зелен пояс.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира преди няколко години, 2018 г., със залесяване край „Суходол“. В рамките на 6 залесителни сезона са засадени над 100 000 акации и липи на 225 дка.

От Столична община благодарят на всички, които ще отделят от свободното си време и ще се включат в засаждането на младите фиданки, за да създадат заедно още едно зелено пространство край София.

Прочетете и:

Новата гора на София расте

Подменят стари дървета в градините „Чайка“ и „Рила“

Как София ще се адаптира към климатичните промени