Десетки китове бедстват близо до тясна пясъчна ивица в северния край на Южния остров на Нова Зеландия. Въпреки усилията на спасителите да им помогнат да бъдат върнати в морето, повече от дузина гринди са загинали.

Китовете бяха намерени този понеделник на плажната ивица Фаруел Спит на 90 км на север от град Нелсън. За съжаление 9 гринди загинаха преди пристигането на спасителите.

В понеделник вечерта бедстващите животни бяха върнати в морето, но още тази сутрин бяха открити отново на плажа. Към момента живите гринди са около 28, загиналите - 15.

 

 

Фаруел Спит е пясъчна ивица, дълга 26 км, която се врязва в залива Голдън бей. Там редовно бедстват морски бозайници. Учените все още нямат обяснение защо китовете се връщат на това място. Според популярните хипотези причините са болест, грешки в навигацията, присъствие на хищници, екстремни метеорологични условия, топографски проблеми.

Други смятат, че феноменът е резултат на човешка дейност, в частност на смущения, предизвикани от високочестотни сонари. 

През 2017 г. близо 700 гринди бяха изхвърлени на ивицата, като 250 от тях загинаха.