През следващите 72 часа Балканите попадат в зоната на преминаващ средиземноморски циклон. Във вторник у нас облачността в западната половина на страната ще се увеличава и привечер ще завали дъжд, който по-късно и през нощта бързо ще преминава в мокър сняг. До полунощ ще вали по-интензивно в северозападните райони. Температурите в часовете следобед ще бъдат между 7 и 12 градуса.

Облачността над планините ще се увеличава, очакват се и слаби снеговалежи. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималните температури ще са между -4 и 3 градуса.

По Черноморието ще остане предимно слънчево. В следобедните часове облачността ще започне да се увеличава, но валежи няма да има. Вятърът ще е до умерен от изток-североизток, а максималните температури ще са между 6 и 8 градуса.

В сряда валежите ще продължат на изток, като привечер в най-западните райони ще спират. Вятърът ще се усили и ще се ориентира от север, а с него ще нахлува по-студен въздух. 

По-значителна снежна покривка ще се натрупа в Северозападна България и в отделни райони на Североизтока. За сряда е в сила жълт код за снеговалежи в много области. Опасностите са свързани с потенциални снегонавявания, хлъзгави и заледени пътища.

В четвъртък още до обяд валежите ще намаляват и на повечето места ще спрат. В петък сутринта ще е мразовито и с отрицателни минимални температури. В хода на деня бързо ще се стопли. 

През почивните дни облачността ще е динамична, с условия за слаби и незначителни превалявания от дъжд в събота. В неделя сутринта в ниските райони ще се образуват мъгли. И двата дни обаче ще са топли, с дневни температури около 10-15 градуса.