Първи ноември е Денят на народните будители – празник на историческата памет и националното самочувствие. Принос имат стотици просветители, борци за национално освобождение, книжовници и наставници.

На този ден отдаваме почит и на всички български възрожденци от Паисий Хилендарски до героите на Илинденско-Преображенското въстание.

Първото неофициално честване на празника е било през 1909 г. в Пловдив, а на 13 декември 1922 г. ХIХ обикновено Народно събрание приело закон, съгласно който "Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи...“.

Тъй като нито един от българските възрожденци не бил канонизиран за светец, се решило Денят на будителите да се празнува на 19 октомври по стар стил, когато се прекланяме пред паметта на св. Иван Рилски.

Празникът се чествал като общонационален и с голямо културно и патриотично значение до 9 септември 1944 г., когато е заличен по политически съображения. Възстановен е през 1992 г. от Народното събрание и е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

При възобновяването на този национален празник е допусната една основна грешка. Той бива механично поставен отново на 1 ноември, без да се вземе предвид, че в края на 1968 г. българската православна църква преминава от григорианския към новоюлианския календар и заради това празникът на Иван Рилски се мести отново на 19 октомври, както е било до 1916 г.