На 31 октомври отбелязваме Международния ден на Черно море – на този ден през 1996 г. шестте държави, които имат излаз на морето – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, подписват документ за сътрудничество относно състоянието и бъдещето на Черно море и региона. 

Стратегическият план е разработен въз основа на приетата през 1992 г. Букурещка конвенция и на последвалата Одеска декларация от 1993 г.

Примането на такъв документ става повече от наложително, тъй като експертите установяват, че Черно море почти е загубило способността си да се възстановява от замърсяването, причинено от човешката дейност. Опасността от настъпване на необратими последствия за черноморската екосистема е толкова голяма, че се налагат спешни мерки.

През 2009 г. влиза в сила обновен стратегически план за опазване на околната среда и възстановяване на Черно мореВ него са заложени дългосрочни цели за качеството на черноморската екосистема, посочват се конкретни мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси и насърчаване на човешкото развитие по начин, който не вреди на околната среда.

През миналия месец двама български уиндсърфисти направиха скоростно преминаване на източната граница на България по вода, единствено със силата на вятъра.

Целта на инициативата е да привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването с пластмаса на водите в Черно море. 

Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество твърди отпадъци в нашето море.

Днешният ден е повод българският клон на международната екологична организация „Грийнпийс" да организира в София акция съвместно със сдружение "За Земята", посветена на проблема със замърсяването с пластмасови отпадъци. Пред Националния дворец на културата активистите направиха 25-метрова риба от пластмасови торбички.

черно море грийнпийс черно море грийнпийс

Инсталацията се прави в няколко града, като броят на използваните торбички е 800 – колкото е средното потребление на един европеец за една година.