Днес е фаталният петък 13-ти

Вие страдате ли от параскевидекатриафобия

Снимка: pexels Снимка: pexels

Днес е петък 13-ти, а това е комбинация в календара, от която се плашат хиляди души по света. При някои уплаха е толкова силна, че отказват да станат от леглото или да излязат от домовете си през този ден.

Много хора не смеят да пътуват със самолет или отлагат важни покупки. Статистика показва, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора изобщо не отиват на работа.

Параскевидекатриафобия е името на страхът от "фаталната дата". Думата произлиза от гръцки език като "параскеви" е петък, а "декатриа" е числото 13.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Най-новите данни показват, че хората вече са все по-малко суеверни по отношение на този ден. Някои смятат, че комбинацията петък 13-ти е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Други са на мнение, че суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г., когато френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове.

Има и други интерпретации за произхода на суеверието, свързано с петък 13-ти, но мнозина не се вълнуват от това, а просто си имат едно наум.