На 12 април в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово ще бъде отбелязан Международният ден на авиацията и космонавтиката и 40-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов с космическия кораб "Съюз 33", съобщава на сайта си NOVA.

Всяка година на този ден музеят има специална програма и ден на отворените врати. Акцентът на експозицията тази година е документалната фотоизложба "България и Космосът", която проследява космическите проучвания, в които участва България в периода от 1957 г. до края на 20 век. Припомнена е и дейността на българските учени, работили в НАСА.

Специално място е отделено за двамата български космонавти.

Полетът на Георги Иванов е част от международната програма "Интеркосмос", създадена през 1969 г. за изследвания на Космоса с участието на космонавти от страните членки на Варшавския договор. България е четвъртата страна, която участва в програмата.

В Авиационния музей в Крумово се пази капсулата, с която се приземяват Георги Иванов и командирът на екипажа Николай Рукавишников, а също и техните скафандри.

В експозицията може да се види също българската космическа оранжерия, част от българските прибори, които са изпращани в Космоса по различни програми, в които участва България, също и храната за космонавтите, така нареченото космическото меню.

След Русия и САЩ България е третата страна в света, която започва производството на космическо меню.

Прочетете и:

Жени ще стъпят на Луната и Марс през следващите години