На 27 март честваме Международния ден на театъра, като датата е била избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Древните гърци превръщат театъра в изкуство, като поставят стандартите на трагедията, комедията и сатирата. Повечето гръцки пиеси се състоят от митологични персонажи, a aктьорите, които играят на открито, в амфитеатрални сгради, са били само мъже. 

Първите театрални прояви в България са свързани с читалищата, които са център на духовния и обществения живот на страната в средата на XIX век. Първата театрална постановка, комедията „Михал Мишкоед“ на Сава Доброплодни, е представена в Шумен на 15 август 1856 г.

 

 

Авторът на първото послание за Международния ден на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра той поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. 

На 27 март традиционно се състоят редица културни прояви и театрални събития по цял свят. Тази година представленията масово ще бъдат във онлайн формат заради ситуацията с коронавируса, поради която беше въведено извънредно положение в много страни. Положителното в този случай е че по този начин има голям шанс изкуството да привлече повече последователи, тъй като ще бъде достъпно за всички.