На 8 март честваме Международния ден на жената. Датата е избрана през декември 1977 г. на Общото събрание на ООН. На този ден се отдава почит на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Денят на жената се празнува в повече от 30 държави по света, като в някои от тях, включително и в България, 8 март се чества и като Ден на майката.

За първи път празникът се отбелязва на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, която се състояла на 8 март 1857 г. в Ню Йорк, когато жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война. В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

Честит празник, мили дами!