На 14 октомври отбелязваме празникът в чест на Света Петка – Петковден. Този ден се смята за завършек на лятото, а с това и на активния стопански цикъл.

Параскева Епиватска, известна в България повече като Петка Българска, е източноправославна светица. Останките ѝ са съхранявани в няколко селища в различни страни на Балканите, където е особено тачена.

Света Петка е почитана като главна закрилница на българския народ и държава, покровителка на Молдова и на градовете Търново, Габрово, Троян.

Петковден, се смята за завършек на лятото и начало на есента. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.

Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища, се спазва обичая „полезване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година.

На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.

На 14 октомври имен ден празнуват хората, които носят имената Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева и техни производни.