Днес е петък 13-ти, а това е комбинация в календара, от която се плашат хиляди души по света. При някои уплаха е толкова силна, че отказват да станат от леглото или да излязат от домовете си през този ден.

Много хора не смеят да пътуват със самолет или отлагат важни покупки. Статистика показва, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора изобщо не отиват на работа.

Параскевидекатриафобия е името на страхът от "фаталната дата". Думата произлиза от гръцки език като "параскеви" е петък, а "декатриа" е числото 13.

Най-новите данни показват, че хората вече са все по-малко суеверни по отношение на този ден. Някои смятат, че комбинацията петък 13-ти е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Други са на мнение, че суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г., когато френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове.

Някои смятат, че лошата слава на числото 13 идва от древен скандинавски мит. Дванайсет боове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер и Земята потънала в мрак и траур.

Възможно е суеверието да има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Има и други интерпретации за произхода на суеверието, свързано с петък 13-ти, но мнозина не се вълнуват от това, а просто си имат едно наум.