Заедно с честването на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, столицата на България отбелязва своя празник. В  Деня на София – 17 септември, за жителите и гостите на града се предвиждат редица тържествени церемонии и многобройни културни събития.

Датата е определена за празник на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Чества се и 4 януари, когато през 1878 г. руските войски освобождават града от османска власт.

Общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионалният исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще представи изложбата „Рилският водопровод“, посветена на празнуващия град. В нея е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на 20-ти век.

В градинката пред Националната библиотека любимите на поколения деца герои от книгите на италианския писател Джани Родари – Лукчо, Дон Домат, принц Лимон и много други, ще оживеят пред малки и големи. Празникът, освен за София, е и по случай 100 години от рождението на писателя.

Празничното настроение продължава с фокуси, музикални импровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза "Национален център за иновации и дигитални изкуства".

В мотриса от новия трети метродиаметър ще бъде инсталирано озвучаване, художествено осветление и украса, а млади артисти вътре ще изненадват с изпълненията си столичани в часовете: 12:00 ч. до 15:00 ч. и от 20:00 до 22:30 ч. Подземният влак ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“.