През 2019 г. астрономическата пролет в Северното полукълбо започва на 20 март в 23:58 часа българско време. Тя стартира с пролетното равноденствие  и свършва с лятното слънцестоене.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата такава е равен на една тропическа година и се равнява на 365,24219 денонощия.

Времето днес ще бъде по-хладно и облачността ще се увеличи. Вятърът ще бъде до умерен от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 14 и 21 градуса.

Над планините ще бъде предимно облачно. Вятърът ще бъде слаб до умерен от север-североизток. Максималните температури на височина 1200 м ще бъдат около 8 градуса, а на 2000 м ще са около 1 градус.

Над Черноморието ще има значителна облачност, а на отделни места по северното крайбрежие ще има слаби превалявания от дъжд. Вятърът ще е слаб до умерен от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 11 и 15 градуса, температурата на морската вода е 8-9 градуса, а вълнението на морето е около 2 бала.