На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът датира от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 г., когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони. По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

в България всяка година се организират редица празненства и инициативи по случай Деня на детето.

Тази година Столична община предоставя свободен достъп в едно от най-любимите на всички деца места – Зоологическата градина на София. Ще имате възможност не само да се разходите из парка потънал в зеленина, но и да се насладите на новите обитатели – двойка бели бенгалски тигри. Работното време на Софийския зоопарк на 1 юни е от 9:00 до 18:00 часа.

Вход ще бъде свободен в Националния политехнически музей за Деня на детето, както и в Музикалния театър.

От 11:00 часа в Музикалния театър за малчуганите и техните близки на голямата сцена ще се играе обичаната музикална приказка „Да целунеш принцеса” – входът е свободен. Половин час по-рано любимите приказни герои от спектаклите на театъра ще посрещат децата на входа.

Държавната агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отбележи Деня на детето с празничен концерт-спектакъл. Този път събитието ще съчетае талантливите изпълнения на деца с началото на набирането на детски видеа, които ще се включат в общо видео „Най-голямото детско благодаря“. Целта е да покажем, че децата в България ценят хората до тях – семейството си, тези, които се грижат за тях, които им помагат, които ги обичат и с които са щастливи.