На 14 септември отбелязваме Кръстовден. Това е ден за водосвети и строг пост. Празникът датира още от 326 г., когато по заповед на царица Елена, майката на Константин, издирили кръста, на който бил разпънат Христос.

Не знаели как да го разпознаят, защото Исус бил разпънат редом с разбойници. Затова докоснали с дървените кръстове мъртвец и  болна жена. Мъртвият оживял, а болната оздравяла. След чудото архиепископ Макарий вдигнал кръста високо, за да го видят всички и да повярват в Христос. 

Оттогава всяка година на 14 септември светият кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят кръста на три части: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

В нощта на празника хиляди вярващи се събират на Кръстова гора за литургия под открито небе и с молитва за здраве. 

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Имен ден днес празнуват тези, които носят имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. Желаем им здраве и късмет! Честит празник!