В следващите 10 дни България ще попадне под влиянието на топли въздушни маси, които ще задържат температурите над обичайните нива за началото на март. През първата половина на тази седмица слънцето ще преобладава. Облачността ще е динамична следобед и вечерта, с възможни изолирани слаби превалявания от дъжд, а високо в планините те ще са от сняг.

В понеделник през деня термометрите ще показват между 10 и 16 градуса. От вторник нататък вятърът ще е юг-югозападен, а температурите ще се повишават. Следобедните стойности след средата на седмицата ще достигат над 15 градуса, в традиционно топлите райони – около и малко над 20 градуса.

В периода 10-13 март времето ще е по-нестабилно. Последователно над Балканите ще преминат средиземноморски циклон и студен атмосферен фронт. Ако тази конфигурация се запази, ще нахлуе по-студен въздух. Дневните температури за ден-два ще се понижат, ще се усили северозападният вятър, ще има условия за валежи с гръмотевични бури и дребни градушки.

Времето ще се успокои в дните около 15 март с повече слънце и високи дневни температури. Веднага след това – между 17 и 20 март, ще последва нов дъждовен и по-хладен период, с който на 20 март вечерта ще посрещнем астрономическата пролет.

В планините в следващите две седмици ще има много дни с вятър от юг, което е предпоставка за снеготопене и опасни заледявания. Не се очертават стабилни снеговалежи с нова естествена снежна покривка. По-интензивен мартенски сняг може да падне чак около 17-18 март.