Ноември чука на вратата и обещава топли и слънчеви дни. Средномесечната температура ще е около и над нормата, която е между 5 и 8 градуса за Северна България и Горнотракийската низина, между 3 и 5 градуса за високите полета, в интервала 8 — 10 градуса по Черноморието и от минус 5 до 3 градуса в планините.

Очаква се най-ниските температурни стойности през месеца да са около минус 7 градуса, а най-високите — до 22 градуса.

Валежите също ще са около и над обичайните за ноември. Нормата в повечето райони на страната е между 40 и 70 л/кв.м. В южните райони и планините е между 60 и 90 л/кв.м.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През първите дни на новия месец ще бъде предимно облачно и хладно, а на места ще има и слаби валежи. Около 3 и 4 ноември времето ще се затопля и ще е предимно слънчево. Мъгли и ниска облачност ще има в сутрешните часове. След 6 ноември ще се развива значителна облачност, а преваляванията ще обхванат почти цялата страна. До края на първото десетдневие температурите ще се понижат.

Второто десетдневие ще започне с температури, близки до обичайните. Времето ще е преобладаващо облачно и на много места ще има превалявания, в планините ще вали сняг. След средата на периода ще има значително понижение на температурите, валежите от дъжд и сняг ще се увеличат, а в Предбалкана и по високите полета ще се образува първата снежна покривка.

Студено ще остане времето и през първата половина третото десетдневие на ноември. През повечето дни ще бъде облачно и дъждовно, но в средата на периода температурите ще тръгнат нагоре. Ще изпратим месеца със слънчево време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 17 ноември ще можем да наблюдаваме метеорния поток Леониди, известен със силните си метеорни дъждове, които достигат скорост около 71 км/сек.

На 1 ноември слънцето ще изгрее в 07:01 часа и ще залезе в 17:19 часа (продължителността на деня ще е 10 часа и 18 минути). В последния ден от месеца изгревът ще е в 07:37 часа, а залезът — в 16:55 часа (продължителност на деня: 9 часа и 17 минути).

На 8 ноември ще видим последна четвърт на Луната. Новолунието ще е на 15 ноември, а първа четвърт – на 22-рия ден от месеца. Пълнолунието ще бъде на 30 ноември.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През ноември няма официални празници и допълнителни почивни дни, освен 2 ноември, който е неучебен за учениците и студентите. Месецът има 5 уикенда и общо 21 работни дни.